Honingzwammen: het gouden gevaar voor je bomen

Honingzwammen: het gouden gevaar voor je bomen

In de vorige blog gingen we uitgebreid in op ziektes en aantastingen in bomen. We concludeerden toen al dat de ene aantasting de ander niet is: waar de één relatief onschuldig is, is de ander in staat je boom in mum van tijd te vermoorden. In deze blog gaan we in op een aantasting van dat laatste soort: de Honingzwam.

De Echte en Sombere Honingzwam herkennen

De Echte Honingzwam groeit in bundels op zowel dood als levend loof – en naaldhout. De hoed van de zwam is honinggeel en bevat donkere, vezelige kleine schubjes. De steel is meestal lichter dan de hoed en heeft een dikke, witte ring met een gele randzone aan de onderkant. De hoed van de Sombere Honingzwam is iets donkerder van kleur en heeft doorgaans grovere schubben. Daarnaast bevat deze geen gele randzone, maar een ring met donkere vlokjes.

 

Hoe gaat de Honingzwam te werk?

Beide Honingzwammen zijn niet direct gevaarlijk en zijn in eerste instantie meestal saprotoof: ze werken in symbiose met de boom en zijn deze dus niet tot last. Tot het moment dat de boom niet meer in staat is de zwam van haar benodigde suikers te voorzien. Wanneer dat gebeurt, verandert de Honingzwam van tactiek. In plaats van met de boom samen te werken, valt hij deze aan. Op dat moment wordt de schimmel necrotoof, parasitair. Dit wordt zichtbaar wanneer de schimmel rhizomorfen gaat vormen: zwarte, schoenveterachtige draden die net onder de bast van de boom (in de cambiumlaag) groeien. Met deze draden consumeert de zwam binnen mum van tijd een groot gedeelte van het binnenwerk van de boom. Daarnaast zijn de rhizomorfen in staat om wortels die stresshormonen afscheiden op afstand te detecteren. Ze groeien naar deze wortels toe en kunnen zo een volgende boom aanvallen. Het gevolg? De bomen verzwakken en overleven de parasiet niet.

De Honingzwam bestrijden en voorkomen

Helaas zijn er (nog) geen manieren om de Echte of Sombere Honingzwam te bestrijden. Toch is het heel belangrijk om direct een boomtechnisch adviseur in te schakelen, als je vermoedt dat jouw boom last heeft van de Honingzwam. Door de boom tijdig te (laten) verwijderen, voorkom je namelijk dat deze via zijn rhizomorfen andere bomen in de buurt infecteert.

Je kunt de honingzwam nooit helemaal voorkomen. Wel helpt het als de boom in goede conditie is. Als een boom in stress raakt, bijvoorbeeld doordat de wortels beschadigd zijn, er zwaar gesnoeid is of als er gif of teveel of verkeerde bemesting is gebruikt, scheidt de boom stresshormonen af die de Honingzwam kan detecteren, waarna hij zijn kans grijpt. Ook is een gezonde boom beter in staat zich te weren tegen parasieten. Een tevreden boom, is een gezonde boom!

Deze blog is ook te lezen via www.tuindingen.nl

Geen reactie's

Geef een reactie